Naar alcohol wordt door de meeste ouders anders gekeken dan naar drugs. Drugs zien zij als gevaarlijk want daar raak je aan verslaafd!

Zou het kunnen dat alcohol enorm onderschat wordt? Waarom is de leeftijdsgrens om het te mogen kopen van 16 veranderd in 18 jaar? Waarom neemt zelfs de overheid zo’n sterk standpunt in?

Zo’n 80% van de jongeren van rond de 13 jaar heeft al eens alcohol geproefd en velen vinden het lekker. Is het niet zo dat de ontwikkeling van de jongeren grotendeels ‘gevoed wordt’ door het non-verbale gedrag van de ouders en wat de media laat zien? Jongeren groeien op in onze Nederlandse cultuur waar alcohol ‘erbij hoort’ omdat ‘het gezellig is’. We zien de reclames overal om ons heen. Natuurlijk is het niet zo dat alle jongeren binnen de kortste keren een drankprobleem ontwikkelen. Maar wat doet alcohol nu precies met het jonge puberbrein?

We willen jongeren graag toerusten met de kennis over wat het wekelijks drinken van zo’n 5 glazen alcohol (per keer) met de ontwikkeling van hun hersenen doet. Wat doet het als je als jongere dronken bent geweest en welke risico’s liggen op de loer?

Landelijk zien we dat het alcoholgebruik onder jongeren daalt, maar een schrikbarend aantal jongeren is regelmatig zwaar aangeschoten of dronken. Jaarlijks komen er nog steeds veel jongeren in coma de ziekenhuizen binnen met alle gevolgen van dien.

Wij zeggen samen met de regering: geen alcohol voor je 18e. Er moet duidelijk verteld worden waarom tot die leeftijd drinken niet gezond is, verbieden alleen werkt niet!