Als we in de media geconfronteerd worden met mensen die ‘uitgaan’ dan zijn daar heel vaak onlosmakelijk drugs mee verbonden. Een joint, pil of een ‘lijntje’ is voor velen vanzelfsprekend.

Jongeren hebben tegenwoordig een scala aan keuzemogelijkheden. Vroeger bleef het gebruik voor de meesten bij tabak, wiet, hasj en alcohol en in de ‘ergere’ gevallen ook nog speed, cocaïne, LSD, en heroïne. Het assortiment in de ‘Nederlandse keuken’ is enorm uitgebreid.

Jongeren, maar ook ouderen hebben inzicht en handvatten nodig om verslaving te voorkomen óf om ervan af te komen.

Heeft u al gehoord van lachgas, paddo’s, truffels, ketamine, GHB, christal meth, XTC, 4-fa, mephedrone, benzo fury, synthetische cannabinoïden, Ritalin en ayahuasca? Er komt steeds meer bij de laatste jaren!

Een reactie van een leerling uit een klas in Rotterdam: “Van lachgas ga je toch lachen, dat is toch oké?” Een leerling uit Ridderkerk: “Meneer, tijdens de toetsweek gebruik ik Ritalin, dan kan ik me veel beter concentreren!” Een meisje uit Sleeuwijk: “Ik blow om me lekker te voelen. Dan vergeet ik even alles…”

Jongeren lezen over wiet dat het genezend kan werken en daardoor denken velen dat het roken ervan niet schadelijk is! Goede preventieve voorlichting is broodnodig. Kennis vanuit de theorie, maar ook zeker vanuit de praktijk is pas volledig en vruchtbaar. Jongeren bereik je beter door deze combinatie, anders wordt het saai en is het ‘schools’…

Wij werken dus vanuit de theorie én de praktijk met medewerking van een ex-verslaafde die aan het eind van de les door de klas of groep wordt geïnterviewd over zijn of haar verslavingsleven. Dit geldt voor onze drugs- en alcoholvoorlichtingen.

In Nederland wordt gesproken van soft- en harddrugs. Hasj en wiet worden softdrugs genoemd. Door het hoge thc-gehalte en het lekker vinden, blijkt het voor menigeen als harddrugs te werken. Waar vroeger het thc-gehalte rond de 3% lag, is dat tegenwoordig vaak al boven de 15%. Wat je fijn vindt, daar wil je meer van. Waar je meer en vaker van neemt, kan over je gaan heersen. En als dit spul sterker is dan jouw wilskracht word je op een gegeven moment slaaf van het middel.

Er zijn meerdere redenen waarom mensen grijpen naar deze middelen en verslaafd raken. We weten allemaal dat de ‘invloed van vrienden’ een van de belangrijkste redenen vormt, maar wat dacht u van:

  • Slechte voorbeelden thuis
  • Nieuwsgierigheid, proberen en het lekker vinden
  • Gevoelens weg willen ‘drukken’
  • Geen “Nee” kunnen zeggen vanuit onzekerheid

Jongeren, maar ook ouderen hebben inzicht en handvatten nodig om verslaving te voorkomen óf om ervan af te komen.