Het roken van tabak… Deze verslaving wordt ook wel ‘de moeder der verslaving’ genoemd. Hoewel velen er al mee zijn gestopt, is het bizar hoeveel mensen nog steeds roken of eraan beginnen.

Tabak in shag of in een peuk is echt geen natuurproduct meer, want slechts een klein deel van de tabak bestaat daadwerkelijk uit de tabaksbladeren. Een groot gedeelte bestaat uit vermalen delen van de tabaksplant waaraan ook nog allerlei stoffen (additieven) zijn toegevoegd. Deze stoffen zijn bedoeld om roken te vergemakkelijken en lekkerder te maken. Verschillende van deze additieven zijn vaak nog schadelijker dan de tabak zelf.

Per dag overlijden er in Nederland 65 mensen aan de gevolgen van roken…

Jaarlijks sterven in Nederland gemiddeld zo’n 20.000 mensen aan de gevolgen van het roken. Wereldwijd bijna 6 miljoen mensen, dit is 12% van alle sterfte! Bovendien leven tabakrokers gemiddeld 10 jaar korter!

Feit is ook dat, als je vroeg begint met roken, de kans op andere verslavingen (zeker het blowen) snel op de loer ligt…

E-sigaretten

Hoewel de e-sigaret minder slecht is dan het roken van tabak, bevat de damp van e-sigaretten een aantal ingrediënten en chemische onzuiverheden in hoeveelheden die wel degelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. De NVWA oordeelt n.a.v. diepgaand onderzoek dat elektronische sigaretten – zowel met als zonder nicotine – wel degelijk onveilig zijn. Gebruikers zouden ze niet langdurig en structureel moeten gebruiken.

Als we jongeren hiervan af kunnen houden, kunnen we ze veel ellende besparen!